Политика

Емил Врежаков: ЕС e единствена алтернатива срещу войните

Това припомни в предаването „Политиката” Емил Врежаков, който е част от общинското ръководство на младежката структура на ГЕРБ във Велико Търново. Младият историк бе сред българските представители на IV-я модул от програмата за обучение на политически лидери при българския Институт за политика, който се проведе в Белград. Събитието в сръбската столица обедини десетки младежи с различни политически възгледи за бъдещето, а тематиката му  фокусира върху присъединяването на страните от Западните Балкани, един от основните приоритети и на председателството ни.

„Западните Балкани са един нововъведен термин, аз се надявам занапред да говорим за един Балкански полуостров и за една Европа, като нещо единно и цяло”, сподели за Общинското радио Врежаков. Не са зараснали още раните от войната в Сърбия, в региона малко са страните, успели да надмогнат националните си комплекси от миналото. „ЕС е най-добрата, за да не кажа единствената перспектива за добруване на целия Балкански полуостров, а и на Европа въобще. Нека не забравяме същинската причина за създаването му – след две кървави световни войни, за да предпази Европа от нова. Точно тук на Балканите нека да помним това и да следваме изключително тази посока,  да не бъде драснат  отново барута и да пламне бурето на полуострова”, призовава историкът.

В навечерието на Деня на Европа, гласът на младите подкрепя съществуването и укрепването на ЕС, споделя Врежаков, който заедно с участниците във форума, е провел няколко импровизирани проучвания на настроението у западните ни съседи. Логично – младите хора са по-европейски настроени, евроскептиците преобладават сред по-възрастното поколение. Този манталитет е характерен не само за Сърбия, но за всички страни в региона. Показателен пример е една случка от 60-те години на миналия век. В епохата на най-усилното строителство на социализма, партийна делегация носи дарове на търновска баба-столетница, по случай кръглия й юбилей. Дали от любопитство или с тайната мисъл – от своята достолепна възраст бабата да похвали усилията им за благоустройство на Народната република, гостите я попитали: бабе, ти си видяла и две и двеста, кога животът ти е бил най-хубав”. Не били подготвени, обаче, за отговора който бабата им дала, щом се сетила за младежките си години:  „По турско, бабе, по турско”.  Случаят, според Врежаков е показателен за това, че щом си спомним за младостта, когато сме били най-крепки и щастливи, психиката ни е способна да подтиска ужасни събития, кървави въстания и войни с хиляди жертви. Миналото е толкова по-добро, колкото по-млади сме били.

Въпреки това военно минало, държави като Румъния, България и Гърция, доказват, че конфликтите между тях са отдавна изстинали, за да отстъпят място на трансграничното сътрудничество.  „Най-важното за всички нас е да се чуваме, да се разбираме, да имаме комуникация по между си и да имаме взаимно разбиране – както на полуострова, така и на европейско ниво”, категоричен е Врежаков.

Преди малко повече от месец, Европейската комисия публикува обявената от председателя Жан-Клод Юнкер „Стратегия за успешно присъединяване към ЕС на Сърбия и Черна гора като водещи кандидатки от Западните Балкани”, а в дневния ред на Европейския съвет е предвидена неформална среща на високо равнище по темата, тя ще се състои на 17 май в София.