Култура

Литературна програма и изложба посветиха на Емилиян Станев ученици от Велико Търново

Ученици от IV „в” клас с ръководители преподавателите Павлинка Ангелова и Ивета Станчева изнесоха литературна програма, посветена на 111-годишнината на Емилиян Станев. Тя се състоя във филиал „Славейче” на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Децата рецитираха стихотворения и родолюбиви песни. Разделиха се на групи и четоха текстове от книгите на Емилиян  Станев и най-вече неповторимите му разкази за деца. „Всеки ученик си избра конкретен литературен герой – за лисицата, за таралежа, за костенурката Бързоходко, за орлите, за птиците. Решиха да се разделят на четири отбора, а колективно отборите трябваше да нарисуват картини, които вече са изнесени в коридора на отдела”, съобщи за Общинското радио библиотекарят Виктория Роглева. „Учениците живеят с разказите и творчеството на Емилиян Станев. Разказите за животни и най-вече приказките на автора са най-предпочитани от детската аудитория”, допълни Виктория Роглева.

сн. филиал „Славейче“-РНБ „П. Р. Славейков“

Четвъртокласниците изгледаха и филм на  Българската национална телевизия, посветен на 105-годишнината от рождението на Емилиян Станев и се запознаха с акценти от неговата биография и творчество.

Изненада за децата бе участието на инж. Елда Живкова, която им прочете стихотворения, посветени на Търновград и на родното училище. Тя представи и патриотичните стихове, включени в последната й стихосбирка „За вас, мили деца”. Изданието е реализирано в съавторство с нейната внучка Габриела Живкова.