Култура

Елитни музиканти очаква Велико Търново за 12-ия международен фестивал на военните оркестри

Представителните оркестри на Полша и Украйна, Гвардейският оркестър в София и Фестивалният военен оркестър са участниците в 12-ото издание на Международния фестивал на духовите оркестри тази година. Последният е сборен и включва Духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски” и на бригадата в Стара Загора.

Престижното събитие ще бъде официално открито от 17 часа на 21 септември пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Оркестрантите ще водят празничното шествие, което ще тръгне на 22 септември от площада пред крепостта Царевец към паметника „Майка България”. Шоу-спектакълът на музикантите в Деня на независимостта ще започне от 12:30 часа пред сградата на Български пощи, а концертът им ще бъде в рамките на час и половина, съобщи за Общинското радио диригентът на Духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски” майор Николай Косев. Оркестрантите ще имат както общо изпълнение, така и индивидуално представяне. „Нашите гости са изключително елитни оркестри. Представянето тази година ще бъде нещо, което не е виждано до този момент във Велико Търново”, загатна майор Косев.

30 са оркестрантите, които вземат участие във Фестивалния военен оркестър. Репертоарът им е много разнообразен, ще представят както изпълнения от български композитори, така и популярни международни парчета, добре познати на публиката, но представени от военен духов оркестър, с подобаваща хореография. Освен майор Косев, музикантите дирижира и капитан Цветомир Василев.

Като хора на изкуството, творците всеки път влагат емоция в изпълненията си пред публика. Чувството да си част от шествието в празничен ден като Деня на независимостта обаче е неописуемо, категоричен е диригентът. „Изпитваш някаква гордост, че си съпричастен към отбелязването на този празник. Не само за нашия оркестър, а и за всеки един от участниците е чест. Настроението ни е приповдигнато и сме горди и щастливи, че участваме в това събитие”, каза още майор Николай Косев.

Шоу-спектакъл за публиката във Велико Търново участниците ще представят и на 23 септември. Мястото е площадът „Цар Асен I”, а началният час – 9:30.