Здравеопазване Община

Великотърновци изследваха костната си плътност на преференциални цени

Всяка една от три жени и един от петима мъже у нас ще получат остеопорозна фрактура, ако не се профилактират. Мъжете не са по-застраховани от дамите в риска от това заболяване, само че при тях остеопорозата се развива по-късно, но много по-рязко, коментира във Велико Търново Ая Лилова – председател на Асоциация „Жени без остеопороза”. Днес тя направи в голямата зала на ДКЦ 1 комбинирани изследвания телесен състав – костна плътност на желаещи на преференциални цени. Посетителите чуха и  беседата „Научете своя риск за остеопороза“ и определиха личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

„Кампаниите са отворени, всеки може да дойде при нас за измерване. Правим ги веднъж годишно в дадено населено място. Вече сме били в 20 града на страната”, разказа Лилова. Акцент в тазгодишната кампания е здравословното хранене и двигателната активност. Посланията са отправени предимно към подрастващите, като се ангажира вниманието и на родителите им в профилактиката на това социално значимо заболяване. То се развива безсимптомно и често първата проява на остеопорозата е фрактура. „Половината от хората не възстановяват двигателната си активност след претърпяването й, а един от всеки четирима не оцелява в рамките на година след фрактурата”, цитира официални данни Ая Лилова. Тя припомни, че кампании за профилактика на заболяването се правят вече десет години. За преглед идват майки и дъщери, като често резултатите на майките са по-добри от тези на дъщерите. „Причина за това е храненето и ниската двигателна активност сред младите”, коментира още Лилова. На срещата във Велико Търново тя представи и нов метод за скрининг за улесняване на първичната профилактика. Той е на ултразвуков принцип  и  успешно може да се използва от общопрактикуващите лекари.

Организатори на кампанията за борба с остеопорозата в старата столица са Община Велико Търново, Асоциация „Жени без остеопороза”, Регионалната здравна инспекция и Регионалната структура на джипитата.