Политика

Елена Чамуркова влезе в ръководството на Национален клуб ДСБ Жени

Елена Чамуркова беше избрана за зам.-председател на Националния клуб на жените към ДСБ и за областен лидер на организацията.  „Това е организация с много просветителски и доброволчески каузи. Стартирахме първо със зависимостите от хазарта. Знаете, една част от хората нямаха пари за хляб, но търкаха билетчета. Вярваха в късмета, вместо да инвестират в труд и образование”, каза пред Общинското радио Чамуркова. Тя уточни, че участниците в клуба не са задължени да са членове на Демократи за силна България. „Имаме много симпатизанти. В областната организация инициативите се подкрепят от жени на възраст от 20 до над 60-годишни, сред тях са юристи, предприемачи, учители, дами, отдадени не само на семейството и кариерното си израстване, но и на обществената работа”, допълни Чамуркова

По нейни думи представителите на ДСБ Жени участват в антиправителствените протести, но не са от кресливите, проявяват толерантност и търпимост към хората, които не споделят техните призиви.

„Няма да ни видите да хвърляме домати, памперси или риба, но твърдо заявяваме нашата позиция.  Смятам, че в България, за съжаление, е компрометиран целият политически процес. И това не е от вчера, от последните 10-11 години. Искаме оставка на правителството и на главния прокурор. Мисля, че Народното събрание би могло да бъде с много по-голям имидж. Задължително е институцията, която е водеща у нас –  защото сме парламентарна република  – да произвежда качествени закони, а не лобистки.  Да влизат там морални и почтени хора, които наистина работят за обществения интерес и не правят закони според собствените си приятелски кръгове. Смятам, че имаме потенциал.  Не вярваме на тезата, че няма кой да дойде след сегашните управляващи. Виждаме, че има и млади хора, но и по-зрели, които са личности благодарение на своя потенциал и знание, а не са спуснати и назначени от някого. Всъщност в България има много можещи и качествени хора, без да са политически калинки.  Всички те са абсолютна алтернатива на сегашното управление”, коментира Елена Чамуркова.

На въпрос как приема изказването на Цветан Цветанов, че „Републиканци за България” стои най-близо до ценностите на Демократична България – областният лидер на ДСБ Жени отговори: „Малко ми е странна тази позиция. Докато беше част от ГЕРБ, нямаше такива симпатии. ДСБ, която е част от обединението Демократична България, не е от вчера на политическата сцена. Резервирана съм към хора, които сменят партийните си убеждения и опаковка само и само да участват във властта и управлението. Не го приемам нито с възторг, нито със скептицизъм Интересна ми е позицията на Цветанов, но не приемам за чиста монета подобни ухажвания”.

Елена Чамуркова е журналист, писател, магистър по българска филология, доктор по политология. Член е на Великотърновския общински съвет.