Икономика Любопитно

Елегантните вина са предпочитани в глобален мащаб

Елегантните вина се налагат като тенденция при потребителите в последно време в глобален мащаб. „Това означава, че едно такова вино ви кара да се замислите. То не е натоварено като вкус, като аромати. Ако преди мощните, тежките вина са ви дразнели като съдържание на киселини, танини, елегантното е точно обратното”, твърди Георги Михов, сомелиер,  създател и управител на винения сайт – „Сомелиер България“, и организатор на първия по рода си винен фест във Велико Търново, който ще се проведе на 23 и 24 март в МОЛ-а.

Според него, колкото по добро е виното, толкова по-комплексни вкусове открива в него човек. Не би могъл да каже дали купажите, розе или само бяло вино са предпочитани от клиентите. „Защото технологично по-трудно може да се поддържа един стил за определена изба, т.е. един сорт всяка година. Реколтата зависи основно от времето, природата. Ако пък е купажно – единия сорт може да е станал добре, другите не толкова. Тенденция в последно време е и ароматните вина да стават все по-популярни у нас. Имаме прекрасни български ароматни местни сортове, намират си място и то добро – мискет вариации, тамянка, димят, мавруд, гъмза”, допълва специалистът.

Добрата новина е, че в последните три години българските вина добре стоят на международния пазар, защото стават по-добри и конкурентни, близки до европейските нива.

При световните гиганти във винопроизводството като Чили, Аржентина, Нова Зеландия, Австралия, държавата подкрепя бизнеса, а и сдруженията работят добре. „Ние сме на път да направим такова нещо. Но трудно можем да се борим с големите, световни бизнеси. И все пак български вина намират успешен пазар в Германия, Англия, Скандинавските страни. Наливни вина отиват за Русия”, пояснява още Михов.

По думите му, все по-често се появяват малки, бутикови изби у нас и в тях е бъдещето на винарството. Защото такъв добър пример са и малките семейните избички във Франция, Испания, Италия. Там те са най-силни в бизнеса.

„Винената култура у нас расте, има добри вина. И виненият туризъм има потенциал. И макар, че поне 10 години трябва да минат за едно лозе, за да даде добър плод за вино, нови изби излизат, има интерес. В глобален мащаб 30% от продажбите в избата се реализира благодарение на винения туризъм”, заключава Георги Михов.

Освен като специалист, той често журира престижни винени конкурси и е рамо до рамо със световно известни имена и master of wine. Това го поддържа във форма. Михов казва, че няма любимо вино, затова не е пристрастен когато журира.

Георги Михов е родом от Дебелец. Занимава се с предлагане на вина от много години. Прави го от преди 2002 г., в хотели и ресторанти, когато в България още няма сомелиери. После заминава за Лондон, където работи и живее. През 2011 година стана Сомелиер №1 за България.

Кремена Крумова – Попова