Култура Полиция

Експонираха в Никополис ад Иструм 4-тонен постамент, спасен от иманярско посегателство

В Никополис ад Иструм бе експониран античен каменен постамент, спасен от иманярско посегателство. Тежащият около 4 тона профилиран постамент се е намирал в коритото на р. Росица на 300 метра източно от античния град. Последно е заснет с дрон от екип на Регионалния исторически музей във Велико Търново през 2020 г. През късната есен на миналата година иманяр е извлачил с трактор артефакта от речните води и го е заровил в близката околност, докато уреди евентуалната продажба. След подаване на сигнал в полицейското управление в Горна Оряховица, кражбата е разкрита на 31 март т.г. Още на следващия ден, благодарение съдействието на поделенията на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Велико Търново, 4-тонният каменен постамент е експониран в лапидариума на никополис ад Иструм.

В основата на внушителния постамент има надпис, който предстои да бъде разчетен. Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите – първата четвърт на ІІІ век.

„За спасяването и експонирането на археологическият паметник изключителната заслуга е на служителите от Районно управление на полицията в Горна Оряховица и поделенията на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ръководени от комисар Красимир Кръстев. Екипът на Регионален исторически музей-Велико Търново изказва на всички тях своята благодарност за отличното изпълнение на необичайната задача. Убедени сме, че тези истински професионалисти биха се справили с всяка една ситуация! Това ни дава спокойствие и увереност и в нашата работа“, сподели директорът на музея д-р Иван Църов.