Любопитно

Екопроект спечели читалището във Ветринци

 

Екоцентрична градина ще създадат по проект във Ветринци. Той е спечелен и ще бъде реализиран от местното читалище. То ще използва ресурса на проектните дейности за облагородяване на района около сградата и превръщането му в притегателно място както за местните, така и за гостите на селото. В средата ще има билкова спирала, други растения ще се засадят на лехи.

Това ще e една споделена изобилна градинка, изградена в задния двор на читалището. Идеята е да стане интензивна хранителна екосистема на малка площ, която ще бъде засадена заедно – от общността в село Ветринци. Тя ще е демонстрационно пространство за отглеждане на чиста храна без никакви изкуствени препарати, в партньорство и хармония с природата. В същото време ще носи уроци и опитност по теми като работа в екип, солидарна общност, добродетели. Целта е да се култивират и разгърнат онези ценности, свързани с нашето отношение към земята и храната. Градинката ще е чудесно място и за провеждане на разнообразни събития, свързани с дейностите на различните клубове към читалището – клуба по билкарство, по фотография, читателският клуб“, разказа Силвия Терзиева – секретар на читалището във Ветринци и създател на проекта.  Основнатя му идея е да бъде възможно най-устойчив. Ще се използва дъждовната вода за напояване, както и различни подръчни материали, осигурени от доброволци, за изграждане на част от лехите.

Проект „Екоцентрична образователна градина на НЧ “Напредък-1903“, с. Ветринци” се реализира в рамките на проект “КонсУмувай: Х като храна” на Фондация ЕкоЦентрик, с финансовата подкрепа на Германската фондация за околна среда (DBU), Национална кампания „Достъп до добра храна“ и Порталът на Вкусните образователни градинки – gradinka.zaedno.net