Денят Образование

Езикова гимназия чества деня на народните будители днес, вместо на 1 ноември

Денят на народните будители бе честван в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ днес, защото понеделник и вторник са неучебни дни.

„От днеска нататък българският род история има и става народ“ бе посланието на спектакъла „Народните будители – радетели за свободна и независима България“, поднесен по блестящ начин от ученици в Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Това е вълнуваща среща на младите хора от нашето време с големите личности на Възраждането, обезсмъртени от Патриарха на българската литература Иван Вазов. Музикалната картина съчетава църковно-славянски песнопения и някои от най-популярните хитове на група „Епизод““, поясни учителят по български език и литература Маргарита Маринова – Василева, по чиято инициатива и под чието ръководство бе подготвен и изнесен спектакълът. В него участваха четири ученички от XI „г“ клас – Мария Колева, Сияна Димитрова, Микаела Ганчева и Мейси Мусева. В навечерието на Деня на народните будители те отделиха от своето лично време, за да се подготвят за изявата пред публика – да усвоят особеностите на художественото слово и да поднесат текста по изключително въздействащ начин.

Честването на светлия празник бе посрещнато вълнуващо от учители и ученици в Профилираната езикова гимназия. „Традицията да почитаме този ден е жива, а спектакълът е чудесен пример за това“, обобщи учителят Маргарита Маринова – Василева.