Здравеопазване

Ежедневник „Аз живея“ учи децата на здравословен начин на живот

Национална кампания за възпитаване на подрастващите в здравословен начин на живот е на дневен ред в диалог между Задруга за чиста храна и Министерството на образованието и науката. Предстои среща за набелязване на конкретните стъпки за партньорство в обучението на подрастващите за правилно хранене, споделиха днес представители на Задругата пред журналисти.

За целта вече е факт и Ежедневник „Аз живея“. Всяко дете може да го има на цена само от пет лева. Хубаво е да си го закупи, за да го цени и попълва отговорно. Помагалото започва и завършва с анкета, от която родителите могат да установят промяната в своето дете, след работата с дейностите от помагалото. То подсказва как можеш да направиш живота си ярък и щастлив. Поместени са и интересни теми като „Витаминизирай се!“, „Правила за пиене на вода“, „Пълнозърнести храни“. Много ценни са публикуваните рецепти. Ежедневникът подсказва, че животът е движение. Всичко започва тук, а продължава в социалните мрежи. Следват ли стъпки, децата могат да станат част от игри. Дори да получат и награди.

Целта на Задруга за чиста храна е подрастващите да имат нова философия за храненето. В Русе, Разград и София вече се прилагат успешни практики за създаване на здравословни навици на хранене, за които се работи не само в класната стая, а и в малки пекарни, ресторантчета. Там учениците и диетолози заедно приготвят храна. За да се работи по-успешно, с кампанията се ангажират специалисти – здравници. Търсят се и доброволци, които да приемат присърце каузата сред младите. Предстои среща с директорите на училищата от областта, за която на Задруга за чиста храна съдейства Регионалното управление за образование във Велико Търново. Намеренията на Задругата са да влязат в учебните заведения с продукти – еталони. Вече са направени девет такива за деца – здравословни солени и сладки бисквити и др. артикули. Според представителите на Задруга за чиста храна, те трябва да са в количество, което детето да изяде на едно отваряне и да има полза от храната.

Днес Задругата проведе среща в Арбанаси, на която обсъди организационни задачи. Сред тях е и увеличаване членовете на платформата „Аз живея“, която има вече около 1000 последователи. Организацията беше създадена преди година с намерение да работи за възвръщане здравето на хората. Засега нейните членове са около 40 производители на здравословни продукти и храни.