Култура Община

Исторически спектакъл и жива картина са акцентите във фестивала „Ежедневието на средновековен Търновград”

Историческият спектакъл „Битка на царе”, по текстове на Радко Радков, е един от акцентите в програмата на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”, който за втора поредна година, в рамките на три дни,  ще пресъздаде бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове.

Фестивалът тази година е под мотото „Възходът на Калоян” и е с фокус управлението на един от най-забележителните владетели на Второто българско царство – цар Калоян. През 2017-а се навършват 820 години от възкачването му на престола и 810 години от смъртта му край Солун.

„Фестивалът пресъздава славни моменти от историята на Второто българско царство и столичния Търновград. Уверен съм, че това събитие ще стане традиционно, защото приляга на Велико Търново”, заяви Ганчо Карабаджаков. Той посочи, че се обсъжда идея този тип атракции да бъдат постоянни и да бъдат включени в туроператорските пакети.

Официалното откриване на фестивала е на 30 юни (петък), на площад „Цар Асен I”, а спектакълът „Битка на царе” е предвиден за втория фестивален ден – 1 юли. Точно в 11:00ч., в Царски дворец на крепостта Царевец, посетителите ще имат възможността да видят възстановка на моменти от битката при Одрин (от 1205г.) и пленяването на латинския император  Балдуин II. Освен всички реанактори, които участват във фестивала, в историческия спектакъл ще се включат и актьори от МДТ „Константин Кисимов”.

„Това е продължение на общия проект между Община Велико Търново и Музикално-драматичния театър. През 2015-а, по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен, създадохме спектакъла „Величието Асеневци”.Сега продължаваме съвместната си работа и с проекта, свързан с годишнините от короноването и смъртта на цар Калоян.”, обясни днес пред журналисти Нелина Църова – директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Общината.

С общите усилия на участниците, моментите от битката ще се пресъздадат максимално автентично.

„Чрез текстовете на Радко Радков и участието на професионални актьори, историческото събитие ще бъде поднесено по малко по-интересен, може би дори по-съвременен начин”, отбеляза Нелина Църова и добави, че за подготовката за този спектакъл, а и за целия фестивал, са ползвани мнението и знанията на университетски преподаватели по история.

Друг акцент от предстоящия фестивал е Живата картина „Коронясването на Калоян”, която ще се проведе също на 1 юли от 19:00ч. В историческата реконструкция на коронацията ще се включат около 40 участници, а образът на Калоян ще бъде представен от Антоний Кисьов от Панагюрище, който има богат опит с подобни исторически възстановки. След Живата картина етно-групата „Ериней” ще изнесе концерт, а вечерта ще завърши с факелно шествие и излъчване на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Тази година ще има и сувенирна монета, която, срещу символична цена, би могла да остане приятен спомен за всеки посетител. Кулинарни изкушения, приготвени от готвача Петър Стефанов, средновековни танци, демонстрации на бойни изкуства и занаяти са само част от програмата на събитието. Водещ ще насочва публиката към обособените центрове, които са готови да посрещат посетители.

На входа на фестивалния град ще бъде разположен голям гардероб с царски одежди. Те са ръчна изработка на Надежда Николова от Шумен и повечето от тях са изготвени по образец на тези от Лондонското четвероевангелие.

На 2 юли от 10:00ч. ще се проведе и турнир по стрелба с лък, а Мариян Маньовски – един от най-добрите майстори, ще показва различни етапи от изработката на лък. Над 100 реконструктори от  страната и чужбина ще се включат във второто издание на фестивала. Достъпът е свободен, като се заплаща само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“. Срещу билета посетителите ще получават сертификат, с който ще могат да влизат и излизат от крепостта, когато пожелаят.

Атрактивното събитие се организира от Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново и СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.