Култура Любопитно

Екип на предаването „Джинс“ по БНТ и актьорът Любен Чаталов гостуваха в с. Церова кория

Екипът на предаването „Джинс” по БНТ гостува във великотърновското село Церова кория вчера. На място е бил и известният български актьор Любен Чаталов. Именно за неговия род от населеното място е заснет епизод от  поредицата.

„Аз съм любител на българското кино от ранна детска възраст. Започнат съм с творчеството на Любен Чаталов. И се зарадвах, че от БНТ искат от мен това съдействие. Интервюто се осъществи в нашата стара църква, възстановена през 1835 година. Малко са останали живите от рода Чаталови, но за щастие една от снахите в рода живее тук, при нас. Тя е бивш служител на БАН. Съпруга на известен български професор. Това е Магда Чаталова”, обясни кметът Христо Кунчев.

Освен дамата, редакционният екип е заснел инфраструктурата на селото, стари възрожденски къщи, някои от тях на по 200 години, местното читалището.

„Разказахме частични данни за жители от рода Чаталови, участвали в културния живот на селото. Имаме участник и в Балканските войни. Г-жа Чаталова съобщи спомени от свекъра си и подчерта роднинските връзки с актьора”, разказа още Кунчев.

От своя страна Любен Чаталов е изразил мнение, че се радва на 71 години  да посети мястото – с. Церова кория откъдето е тръгнал коренът на рода му. Той е знаел за него, имал е голямо желание да посети селото, но все не му оставало време, заради динамичната си кариера на актьор.

Очаква се епизодът от “Джинс” – уникално по рода си предаване за генеалогия и родова памет за известни български личности, за великотърновското село Церова кория и рода Чаталови да се излъчи след 3 седмици в ефира на БНТ.

Кремена Крумова – Попова