Култура

Еди Румян кани на „Баница с локум“

Еди Румян ще представи дебютната си книга „Баница с локум” днес в кафе-книжарница“Страница 394″ от 19,00 часа . Изданието е сборник с 26 разказа за живота, писани през последните 15 години, много от които сe появяват за първи път в „Писатели без книги“- литературния формат, в който авторът вече ще се включва само като слушател. Освен в него Еди Румян е участвал със свои произведения в „Пощенска кутия за приказки“, публикуван е в списанията „КРЪГ“  и „GRANTA“.

Вкусното название изданието получава от една от историите, включени в него. Разказът „Баница с локум” е първият опит във фантастичния жанр на писателя, който му спечели награда от конкурса на името на Агоп Мелконян през 2018-а.

Историите в сборника не са свързани. Всички разкази са със съвременна тематика и с акцент върху действието и неочаквания край.  Редактор на книгата е Ангел Игов- български писател и преводач.

„Благодарен съм, че имах възможност да работя с професионалист като него и на издателството. Заедно избрахме името за книгата.  Разказът „Баница с локум“ е по-различен от останалите истории, които създавам, защото има елемент на магически реализъм. Първият му вариант не ми хареса. Не го редактирах, а го изтрих. Седнах и го написах отново. За моя изненада разказът бе отличен със специалната награда на почетното жури на конкурса, носещ името на един от първите български фантасти,  миналата година и доби популярност“, обясни авторът.

Еди Румян  започва да пише  преди около 30 години, когато излиза сериала „Октопод” . Пилотният епизод го вдъхновява за първия му разказ. Така открива, че има афинитет към създаването на истории. В юношеските си години мечтае да стане писател. С течение на времето се насочва към друга професия в сферата на икономиката. Писането определя като хоби, което с удоволствие продължава да практикува.

Диана Колева