Образование

Единадесетокласници от СУ „Емилиян Станев“ се запознаха със специалностите в НВУ

Единадесетокласници от СУ „Емилиян Станев“ бяха на посещение в Националния военен университет „Васил Левски“ заедно със заместник-директора на гимназията Пламен Емануилов и класния си ръководител Тихомир Лалов.

Учениците, които учат специалност „Защита на информацията“, влязоха първо в музея на НВУ, където ги посрещна о.з. полк. Евгени Пенчев, за да им разкаже историята на най-голямото на Балканския полуостров военно училище.

След това единадесетокласниците посетиха храма „Свети Седмочисленици“ и разгледаха тежките бойни машини, разположени на открито. Програмата на тийнейджърите включваше и разходка в две от катедрите на НВУ. В катедра „Комуникационни и информационни системи“ децата се срещнаха с началника на катедрата полк. доц. д-р Живко Проданов и с преподаватели, които им разказаха за специалностите и им направиха демонстрация на различни военни комуникации. Другата катедра, в която гостите влязоха, беше „Национална и регионална сигурност“, където ги посрещна главен асистент д-р Георги Баев.

Преди да си тръгнат, учениците посетиха и лабораторията за оценка на риска в сигурността, изградена в рамките на Центъра за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска” (КВАЗАР).