Култура Любопитно

Едва 16% от българите проверяват дали информацията в интернет е истина

Едва 16% от българите на възраст 16-74 години проверяват дали информацията, която намират онлайн – в сайтове или социални мрежи, е истина, сочат данни на Евростат. Това е едно от най-ниските нива в ЕС. С по-слаби резултати от нас са само Литва (11%) и Румъния (12%). Страната ни заема третото място заедно с Полша.

На обратния полюс е Нидерландия, където 45% от гражданите са подозрителни към информацията, която откриват онлайн и я проверяват. На следващо място се нарежда Люксембург (41%) и Ирландия (39%).

Проучването на Евростат показва, че 47% от европейците са видели дезинформация онлайн в последните три месеца, но едва 23% са проверили дали фактите отговарят на истината.

Основно проверката се извършва чрез допълнително търсене онлайн (20%) или в дискусия с други хора или „офлайн“ източници (12%). Едва 7% от проверките се извършват с онлайн дискусия с други хора, търсещи информация, посочват от статистическата агенция на ЕС.

Данните на Евростат показват още, че все повече европейски домакинства имат достъп до интернет – 92% спрямо 72% през 2011 година. Към 2021 година 84% от българските домакинства имат достъп до интернет спрямо 64% през 2016 година.