Икономика

Евростат: семействата се затрудняват с подготовката за новата учебна година

Семействата, които изпитват затруднения, са изправени пред поредната инфлационна криза при завръщането на децата в класните стаи. Разходите за най-основните училищни принадлежности нарастват два пъти по-бързо от заплатите в ЕС. Това алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите на база на анализ на данни на Евростат.

Цената на основни артикули като химикалки, моливи, хартия, папки, гумички, острилки или ножици се е увеличила средно с 13% между януари и май тази година. Това е два пъти повече от темповете, с които номиналното възнаграждение се увеличава тази година (6%). Предишното най-високо увеличение на разходите за канцеларски материали е било 1,7 % през 2019 г.

Цените на учебниците, детските дрехи и обувки, калкулаторите също се повишават по-бързо от заплатите в много държави членки, което оказва допълнителен натиск върху работещите хора, които и без това се борят с кризата с разходите за живот.

Анализът на данните на Евростат е в контекста на нарастващата детска бедност в Европа. Броят на децата под 18 години, живеещи в риск от бедност, се е увеличил от 23% на 25% между 2019 и 2022 г., припомнят от ЕКП, цитирани от КНСБ.

Европейската конфедерация призовава за повишаване на заплатите, за да посрещнат семействата нарастването на разходите за живот, и за облагане на свръхпечалбите на предприятията, които стимулират инфлацията. Данните на Европейската централна банка показват, че именно свръхпечалбите, а не заплатите, са основният двигател на инфлацията, подчертават от Конфедерацията.