Община

Европейска седмица на предприемачеството във Велико Търново срещна регионални предприемачи с общината

Клуб на програмистите във Велико Търново съвместно с организациите Start It Smart, „Заедно успяваме “ и с подкрепата на Община Велико Търново проведоха събитие в рамките на  Европейска седмица на предприемачеството. Присъстваха 30 представители на бизнеса, студенти, клубове, общности и местната власт.

Велико Търново за пръв път домакинства Европейска седмица на предприемачеството, част от глобалната инициатива Startup Europe Week, стартирана през 2016 г.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново и беше посетено от 30 представители на местния бизнес, неправителствен сектор, студенти, специалисти на свободна практика и институции.

Събитието в града, проведено под егидата на Европейската седмица на предприемачестово, премина в три части. В първия панел Невен Боянов от Клуба на програмистите във Велико Търново, Григор Димитров от Start It Smart и Ваня Димитрова от доброволчески клуб “Заедно успяваме” представиха клубове и общности. Представителят на общината Павел Христов разказа за възможностите за предприемачество и развиване на малък и среден бизнес в града и потвърди желанието на общината да подкрепя инициативи на местни предприемачески общности.

Във втората част от събитието гости бяха Явор Киряков от “Университет за деца”, както и Гергана Маркова и Тодор Захариев от “ЕГТ Интерактив”. Киряков разказа личната си история, как се е родила идеята и как на практика е създадена фондацията, както и за плановете си за Велико Търново. Маркова и Захариев от своя страна споделиха опита си за стартиране на бизнес с онлайн игри на световния пазар, плановете им за отваряне на офис във Велико Търново и възможностите за кариерна реализация в България.  Събитието премина в разговори за бъдещето на града и конкретни инициативи за стимулирането и развиването на бизнес средата във Велико Търново. Млади предприемачи заявиха желанието и намерението си да стартират и да развиват своите компании във Велико Търново и региона.