Политика

Ева Майдел: 90% от кибератаките в Европа се случват по неволна човешка грешка

„Нашият живот онлайн е все по-тясно преплетен със случващото се извън интернет. Въпреки че с колегите ми в европарламента работим за превърщането на интернет в пространство, където нашата информация е защитена и където няма двойни стандарти, все още има редица заплахи и рискове онлайн. Затова, ако не бихте споделили нещо с непознат, не го споделяйте и в интернет.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организиран от нея и областния управител на Велико Търново проф. Любомира Попова форум „Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция“.

Ева Майдел е един от посланиците на кампанията за осведоменост и безопасен интернет „SaferInternet4EU”, инициирана от еврокомисаря за цифрова икономика и общество Мария Габриел. „Киберпрестъпността не познава граници. Тя може да засегне хиляди хора в различни градове и държави по едно и също време. Няма как една страна да се справи с подобна атака сама и затова работим на европейско ниво. Вече имаме налице законопроект за увеличаване на правомощията на ЕНИСА – европейската агенция за сигурност на интернет инфраструктурата, където освен регулаторни мерки, има и такива за увеличаване на информираността на граждани, защото 90% от кибер инцидентите са причинени от неволна човешка грешка“, допълни Майдел. По нейни думи  85 на сто от българските деца използват интернет, като на възраст между 5 и 15 години те прекарват средно по 15 часа на седмица в интернет пространството. Едно на всяко пето дете се среща с човек първо онлайн.

Над 70 случая на сексуално насилие над деца са регистрирани миналата година, а за тази – всяка седмица има задържан по един педофил, отчете началникът на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев.

Публичната дискусия с над 100 деца, ученици, учители и родители беше открита от зам. – кмета на Общината Снежана Данева.

С презентация участва и началникът на отдел „Информационно-техническо обслужване” в местната администрация Павел Христов.