Коментари Политика

Ева Майдел: Искаме Европа, която помага на хората да се реализират тук, в родината

В петък бяха окончателно обнародвани изборните резултати на ЦИК, според които Ева Майдел отново ще бъде сред българските представители в ЕП. Тя е евродепутатът, която подкрепи редица образователни инициативи в региона, която най-често се среща с жителите на Велико Търново и най-често се възползва от шанса да разговаря с тях очи в очи, за да защити и тяхната визия за бъдещето на България в Брюксел. За каква Европа ще работи самата тя, пред микрофона на Общинското радио Майдел сподели:

Искаме Европа, която възвръща своя дух. Като представител на една по-нова генерация, не искам да продължаваме да говорим за кризи. Защото първо –  Европа се справя успешно с всяко едно предизвикателство пред нея. Взе своите поуки, направи така, че вече имаме защитни механизми тези проблеми да не се повтарят. Да, ще има други предизвикателства, със сигурност, но тези защитни механизми ще ни позволят те да са по-малко пред нас.

Понякога ми е странно, че говорим за кризи, когато няма европейска икономика, която да не расте. Между другото българската икономика е една от най-бързо растящите в ЕС. Ние сме в Топ 3 на държавите по прогноза на ЕК за 2020 г., като прогнозиран растеж – от 3,5-3,6%. Това е чудесно. Точно затова смятам, че когато икономиките на държавите растат и имаме по-силни производства, ние трябва да се фокусираме върху това да върнем духа на Европа. Има един хубав израз на един от основателите на ЕС  Робер Шуман, който казва че „Европа няма как да се създаде за един ден”. Това е проект, който ние непрекъснато трябва да надграждаме. Но Европа, която е с обединен дух, в която представителите на всички държави членки наистина искат да работят в тази посока. Точно за това ние не искаме една разрушена, разединена Европа. Искаме Европа, която е силна, одухотворена, така че тя да работи за повече възможности за предприемачите, за бизнеса, за хората с добри идеи, които истински могат да подпомогнат икономиката на държавите-членки. Искаме Европа да защитава нашите ценности, нашите граници, нашия начин на живот. За това ще работим и през настоящия мандат. Искаме Европа, която наистина подпомага всяко едно населено място, всяко едно кътче на нашата държава. И не на последно място – Европа, която помага на младите хора да се реализират в нашата страна. Да намерят своя път тук. Това е Европа, за която аз и моите колеги ще продължаваме да работим.

В своята страница Майдел сподели: „В следващия Европейски парламент ще правя това, което ви обещах през кампанията: ще работя за ЕС, който да е по-силен икономически и по-единен политически, ЕС, в който българите да се чувстваме повече европейци. През следващия мандат ЕС ще се променя, ЕП става по-фрагментиран и решенията ще се взимат доста по-трудно. Ще има много повече национални интереси и сложни партийни конфигурации. Затова според мен е много важно още от началото да знаем какви цели има България в Европа в следващите 5, дори 10 години. За мен това е ясното, безусловно позициониране на страната в центъра на процеси като членството и реформата на еврозоната; промяната на икономическия модел в Европа, за да може да произвеждаме и печелим повече; създаването на обща европейска оръжейна индустрия и пътят към обща европейска отбрана; търговските отношения на ЕС с други държави. България трябва да има роля във всичко това, за да може Европа да се усеща още повече тук: да има по-силен икономически растеж, повече сигурност, за да няма изостанали региони и българите да не напускат страната си, за по-добри доходи.

Интересните времена, в които смятахме, че сме живели до сега (по старата китайска поговорка) ще станат още по-интересни и ние трябва да сме готови за тях.”

Снимка: FB