Денят

Ева Майдел : Достоверността на информацията е по-важна от всякога в ерата на дигиталните платформи

„Необходима е ясна и конкретна политическа платформа на избирателите, която да отговаря и да предлага решения по въпросите, вълнуващи европейските граждани като миграция, безработица и сигурност. Не можем да оставим тези важни въпроси да се дискутират от анонимни уебсайтове или фалшиви профили във Фейсбук. Демократичният процес трябва да бъде укрепван от технологиите, а не подронван.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на конференцията на високо ниво на Европейската комисия „Намеса на изборите в дигиталната ера“ в Брюксел на 15 октомври 2018г.

Освен Ева Майдел във форума, посветен на изборите и заплахите от кибератаки, участваха европейските комисари за сигурността Джулиан Кинг, за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, по въпросите на правосъдието Вера Йоурова и за миграцията Димитрис Аврамополус, заместник-министърът по национална защита на Литва Едвинас Керза и представители на ИТК компании.

„В много европейски държави предстоят избори, било то местни или национални, а догодина ще се провеждат и европейски избори. Манипулативното съдържание в интернет трябва да се избегне и е необходимо сътрудничество с платформи като Гугъл и Фейсбук, за да могат гражданите да упражнят демократичните си права без да бъдат подвеждани от фалшиви новини или алтернативни факти. Развитията в последните години дават достатъчно аргументи за компаниите да положат допълнителни усилия за укрепването на екипите управляващи съдържанието и новините в платформите.“, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.