Здравеопазване

Д-р Сибила Маринова от областната болница с отличие на БЛС в категорията за борба с К-19

Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2020 г на престижна церемония снощи в столицата. Тази година той създаде специална категория и отличи заслужили лекари и лечебни заведения от цялата страна за „Борба с пандемията – Ковид 19“. Сред наградените медици е и д-р Сибила Маринова от областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Сред останалите са генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., доц. д-р Ангел Кунчев, д.м., проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н. и още седем лекари от страната.

В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг.  Те получиха посмъртни отличия.

Званието „Лекар на годината 2020“ получи  доц. Александър Оскар. Носителят на тазгодишната награда има две специалности – офталмология и неврология, началник е на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, ръководител на катедра по Офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината“ е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология“. Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях.

През последните две години доц.  Александър Оскар организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.