Здравеопазване

Д-р Маргарита Ковачева получи наградата на великотърновската колегия за „Лекар на годината“

РК на БЛС във Велико Търново официално връчи наградите на отличените в различни категории  „Лекар на годината 2020” петима свои колеги. Те се дават ежегодно по повод Деня на българския лекар – 19 октомври. Акцент в това издание бе борбата с коронавируса и приноса на медиците в нея. Голямата награда на великотърновската колегия е за педиатъра д-р Маргарита Ковачева. Тя отдава близо 40 години на малките си пациенти. На  национално ниво за отличието „Ти си нашето бъдеще” предложението беше за д-р Стела Билчева – ендокринолог в горнооряховската болница „Св. Иван Рилски”, активно участвала в лечението на пациенти с К-19.

     На регионално ниво награда за принос в развитието и утвърждаването на съсловието в борбата с новия вирус е на д-р Гинка Рачева – Маринова от същото здравно заведение. Тя е дългогодишен кардиолог с авторитет, който се пенсионира през януари, но остава да работи по време на пандемията. Самата става жертва на К-19, в момента се чувства добре и уважи церемонията. 

    Двама колеги награди  РК на БЛС във Велико Търново в категорията „Лекар на годината 2020 – принос в развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники”. Това са младите лекари д-р Тихомир Стоев – кардиолог и д-р Диан Митев – рентгенолог. Те специализират във великотърновската областна болница, вече имат авторитет сред колегите и пациентите си и остават да работят в лечебното заведение.

Тържеството се проведе в конферентната зала на хотел „Алегро“ във Велико Търново при спазване на всички противоепидемични мерки и в редуциран състав. „Ако можех, бих наградил всички колеги, защото в тия трудни времена са истинските нови герои. Радвам се, че в редиците ни идват и млади лекари. Болниците във Велико Търново и в Горна Оряховица през последните години дават възможност за добър старт в професията“, сподели д-р Христо Димитров – председател на РК на БЛС в старата столица. Около 600 са членовете й. Над 200 от тях са пенсионери. Всички наградени развълнувани благодариха за признанието на колегите си.