Здравеопазване

Д-р Даниел Илиев: Областната болница ще завърши годината с положителен финансов резултат

Областната болница във Велико Търново е финансово стабилна. Очакванията на ръководството са тя да завърши годината с положителен финансов резултат. Няма просрочени задължения. Това сподели изпълнителният директор д-р Даниел Илиев, който пое здравното заведение преди шест месеца. Заплатите на работещите в него са увеличени с 20 %. Коригирани са още извънредният, нощният труд и други доплащания.

От началото на годината до сега през 18-те отделения на областната болница са преминали 16 000 пациенти. С този обем на лечебна дейност вече са достигнати нивата на периода преди ковид пандемията. Средният престой в здравното заведение е 4.3 дни. В момента то е снабдено с всички необходими медикаменти и консумативи. Проблем продължава да бъде обслужването на здравно неосигурени пациенти, които в областта държат рекорд спрямо други региони. На никого обаче помощ и лечение не е отказана.

До Коледа трябва да  е завършено новото приемно спешно отделение в областната болница във Велико Търново. То се изгражда в бившите помещения на Кръвния център по проект на Министерството на здравеопазването. Вероятно екипът ще се премести да работи в обновения сектор след Нова година. От началото на 2023-а до момента през приемното спешно отделение са преминали 25 000 пациенти, част от които здравно неосигурени или търсещи помощ, след като не са успели да я получат в други структури. Това натоварва обслужването, защото част от случаите не са за това отделение. В бъдеще то ще има достатъчно площ за прием на пациенти, собствена реанимация, дори и раневи център за лечение на трофични – труднозарастващи рани, обикновено усложнение от диабет. Ще се подобри и неотложната помощ.

23-ма са специализантите в момента в областната лечебница, като те дават и разположения в спешното приемно отделение. В бъдеще обаче проблем ще се окаже липсата на кадри, защото част от специалистите вече ще са на пенсионна възраст. В момента има нужда най-вече от хирурзи и от неонатолози. Ако бъде сформиран екип от четирима лекари с необходимата специалност, ръководството има  готовност да разкрие отново отделението „Уши, нос, гърло“. Обмисля се вариант и за отделение за долекуване в базата на т.н. Стара болница.

Областното здравно заведение работи и по социален проект с Агенцията за хората с увреждания. По него се доставят мебели, медицинска апаратура, сред която и три преносими ехографа за спешни цели, 19 монитора и др.

Според д-р Даниел Илиев е добре да бъде направен Обществен съвет за здравеопазване в община Велико Търново, който да помага за решаване на проблемите в този сектор. Той призовава институциите и обществеността да   имат подобаващо отношение към здравната сфера, да се съдейства и на най-голямото здравно заведение – областната болница, която изпълнява и социални ангажименти към пациентите от региона.