Култура

Дядо и внук в обща изложба „Посоки“

Изложбата „Посоки” ще бъде открита в галерия „Колаж” във Велико Търново. Тя ще бъде представена на 8 юни, понеделник от 10.00 часа. Това е първо събитие за културното пространство след пандемията. В „Посоки” ще бъдат представени непоказвани картини на Лалю Минков и живописни платна на неговия внук Ангел Веселинов. Това са две поколения живописци, възпяващи красотата на Велико Търново, видяна от различните посоки на времето.

За да няма струпване на повече хора на едно място, изложбата може да бъде разгледана през целия ден до 18.00 часа, посочват организаторите. Тя ще остане отворена за посещения до 14 юни.

През целия ден на 8 юни, понеделник почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност лично да поговорят с Ангел Веселинов.

Лалю Минков е от Севлиево. Съвсем млад отива в София, за да слуша лекции в Художествената академия. Там се е учил от светилата в изкуството, запознал се е с художниците Илия Петров и Иван Христов. Работил е различни неща, за да може да се издържа и да си купува бои и платна. През 1939 година Лалю Минков започва да търси красиви кътчета из нашата родина, където да може да рисува. Минавайки през Велико Търново, той онемява от красивите гледки на накацалите една върху друга къщи, на Янтра и къщите, които се оглеждат в реката. Тогава художникът си казва, че това е неговият град. Влюбва се във Велико Търново и създава семейство тук.

Лалю Минков твори до последно. Два месеца преди да почине, той дава последната си изложба и макар и  тежко болен, художникът посрещал почитателите си усмихнат. През юли се навършват 35 години от кончината му.  

Входът за събитието в галерия „Колаж“ е свободен.

Кремена Крумова – Попова