Култура

Стартира кампанията за изграждане на паметник на Дядо Добри

Първият паметник на доброто да бъде изграден в центъра на София, в близост до храм-паметника „Александър Невски”. Това цели кампанията на сдружение „Азбукари” и автора на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово”. Тя стартира по време на премиерата на изданието от журналиста Борислав Радославов в края на месец юни в столицата. Тогава Радославов обяви, че 20% от приходите от продажбата на книгата му ще бъдат дарени за изграждането на паметника в памет на Дядо Добри. Това ще бъде пантеонът, създаден от всенародната любов, която ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение, обясняват радетелите на благородната кауза. „Всички приемат инициативата много положително, на нашия сайт сме пуснали за разпространение книгата на Радославов. По четири лева от закупуването й, както и на книгата на сдружението „Историята на славните българи” ще бъдат отчислени в помощ на каузата” , съобщи в интервю за Общинското радио главният координатор на сдружение „Азбукари” Яна Трендафилова. Предварителните изчисления сочат, че нужните средства за изграждането на монумента са в размер на 50 хиляди лева, а за развитието на каузата желаещите могат да получат информация от официалната й страница във Фейсбук.

Любовта към добротвореца Дядо Добри обедини съмишленици, които бързо подкрепиха инициативата. „Значимостта на този ярък будител, предпочел да остане в сянка и далече от публичността, тепърва ще бъде дооценявана”, категорични са обществениците. Те са изпратили писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова с надеждата администрацията да бъде основен партньор на каузата на сдружение „Азбукари” и техните съмишленици. В развитието на кампанията ще бъде предложено партньорство на университети и училища, в търсене на отговор на въпроса „Какво означава да си добър човек днес?”. Всички участници ще развиват творческото мислене, креативността, уменията и таланта си. Предстои съгласуване със Светия Синод, Министерството на културата.

„Очакваме този паметник да бъде направен от децата от Професионалното училище по каменообработване в село Кунино, което за наша радост е единственото на Балканите и се намира в България.Много бихме се радвали тези деца да изградят този паметник с подкрепата и със съпричастността на учители, ментори, професионални скулптури монументалисти, работещи с камък, които ще им дават насока, за да реализираме това изключително дело чрез ръцете на тези деца, които наистина заслужават много сериозна подкрепа.  Вече проведохме първата среща с екипа на училището и се радваме, че намерихме безрезервни съмишленици в тяхно лице”, акцентира Цвета Кирилова, председател на сдружение „Азбукари”.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка –  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника.

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.