Култура Община

Държавна опера Бургас представя „Трубадур“ на Царевец

На 18 юли от 21 часа Държавна опера Бургас ще зарадва любителите на музикалното изкуство с операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Спектакълът е част от летния фестивал „Сцена на вековете“, а либретото е на Салваторе Камарано. Диригент – Иван Кожухаров; режисура, сценография и костюми – Иван Савов; диригент на хора – Невена Михайлова; пластика – Галина Калчева; концертмайстор – Ваня Златева; пом. режисьори – Лина Пеева, Петър Тихолов.
„Трубадур“ е едно от най-обичаните заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия световен оперен репертоар.
В либретото на Камарано има всички важни съставки за добър театър: любов, омраза, политика и интриги. Финалът е трагичен – Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат.
Верди композира операта за 29 дни. Музиката остава задълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните Вердиеви увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения.
За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор.
Операта е изпълнена за първи път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим.
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов-звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.