Култура

Държавен архив – Велико Търново отбелязва 70-ата си годишнина с изложба „Съкровищата на държавните архиви“

Държавен архив – Велико Търново ще отбележи своята 70-а годишнина с изложба. Тя е под надслов „Съкровищата на държавните архиви” и ще бъде открита на 4 октомври, вторник от 16.00 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново. Празникът ще започне с приветствено слово от доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви” – София. Ще прозвучат  музикално-танцови щрихи и ще бъдат връчване на грамоти на дарители и служители на институцията.

Честването се реализира с партньорството на библиотеката, СУ „Ем. Станев”, читалище „Надежда 1896”, Сдружение „Силания” и Професионалната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”.

Целта на експозицията е да представи най-емблематичната част от уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви. Става дума за свидетелства, които най-категорично разкриват духа на времето, в което са създадени, и представят същността на историческите процеси на всички нива – както държавни документи и договори, изиграли огромна роля на политическата международна сцена и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора – регистри, лични дневници, снимки и др.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“. Сред най-открояващите се са: Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ се опитва да визуализира огромната значимост на националната архивната институция, представяйки изключително важни документи и артефакти, свързани със знаменателни събития, които са неизменна част от формирането и утвърждаването на българската нация и държавност.