Община

Държавата ще осигури 5 млн за ремонти в кв. „Варуша“, търси се финансиране и за ремонт на тунелите във Велико Търново

Държавата ще осигури 5 млн лева за ремонт и обновяване на ВиК инфраструктурата в квартал „Варуша“ и старата част на Велико Търново, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова. Изказването бе в отговор на въпроси от журналисти преди участието на министъра в публична дискусия, част от проекта „Европа в нашия дом“. Кметът инж. Даниел Панов е подал искане за държавно финансиране, а средствата ще бъдат отпускани поетапно през тази година. Даниел Панов посочи, че улиците се намират в северната част на  „Варуша“  и около Старопрестолната гимназия по икономика. Те са попаднали извън обхвата на проекта, финансиран по ОП „Региони в растеж“. Със средствата ще бъдат подменени водопроводите и каменната настилка.

Петя Аврамова сподели още, че се търси финансиране за ремонт на тунелите, минаващи под хълма, както и моста над р. Янтра. Направено е обследване на всички тунели, мостове, виадукти и надлези. Сред тях са и тези във Велико Търново, чиито ремонт предстои да бъде възложен. В момента от Агенция „Пътна инфраструктура“ изготвят програма, в която ще бъдат включени всички приоритетни ремонти. Тя трябва да е готова до края на месеца.

„За такив тип съоръжения винаги търсим допълнително средства защото бюджетът на агенцията не стига. Този сектор от години е недофинансира и  затова разчитаме на въвеждането на ТОЛ-системата“ – посочи Аврамова.