Любопитно

Дървени гребени в средновековен стил – красивото изкуство на полк. Евгени Пенчев

Дървени гребени в средновековен стил, шноли, фуркети за коса – това са най-новите произведения на изкуството, изработени от полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски” – Велико Търново и дългогодишен член на дружество „Традиция”. В свободното си време той обича да пътува и да посещава различни исторически забележителности, колекционира старинни оръжия. Занимава се и с дърворезба.

Пандемията и принудителният отпуск обаче се отрази благотворно на творчеството му и той започна изработката на дървените красоти за дами в средновековен стил.

„Занимавам се с дърворезба от години. Преди месеци един приятел ме помоли да му направя гребен за участие във фестивал и тъй като всеки един средновековен човек е имал такъв, аз му изработих. Остана малко дървен материал и реших да го използвам. Започнах да разглеждам в интернет за интересни украси. Попаднах на образ на гарван, който направих на шнола. Още образци разгледах. Моята съпруга беше купила поскъпоценни камъни, за да ги вгражда в нейните бижута по средновековна технология. Използвах и тях. Така направих около 30 шноли и 10 гребена в различен стил – романски, византийски, скандинавски”, разказва полк. Пенчев.

А произведенията на изкуството са от най-различни видове дърво – орех, череша, махагон, черница, ясен и липа. И тъй като се занимава с дърворезба отдавна, в работилницата си има много останали парчета от по-големи дървени. Така се стига и до малките красиви бижута. Те са аналози на тези, с които са кичили косите си дамите от Средновековието. Подобни има при скандинавците, викингите. Техните са изработени от кост и рог, но технологията при този вид материал е по-особена и трудно се работи.

„Една шнола изработвам повече от 4-5 часа. Гребенче за близо ден. Основно изрязвам с резрабско ножче. Повече от украсите намериха своите собственици. Децата харесват да са с камъчета или животинка, дамите по-изчистени. Сега имам поръчка от дъщеря си да й направя шнола с русалка. Тя ще бъде от чемшир. Наричат го „дървената слонова кост”, усмихва се полк. Пенчев. Той създаде и своя Фейсбук страница за украсите си за коси и я нарече с красивото име – Приказки в дървото.

Освен с дърворезба той се занимава и с везба. Близо три месеца изработва килифаревски сокай. Съвсем скоро смята да го ще завърши, като приключи с най-ценната поръчка – тази на дъщеря си.

        

Кремена Крумова – Попова