Община Поминък

Дървените мостове по Еменската екопътека са недостъпни

Вече шест години дървените мостове по красивата екопътека към Еменски каньон гният и достъпът до тях е забранен. А тя без тях е безпредметна, алармира кметският наместник на едноименното село Владимир Стоянов.

„Писал съм докладни до кмета на нашата община, говорил съм с доц. Петър Петров, председател на УС на БАСЕТ /Българска асоциация за селски и еко туризъм – построил моста – б.а./, който поиска 1500 лева, за да направи идеен проект за дървените мостове. Местността е държавна собственост и е на границата на двете общини – Велико Търново и Павликени. Трябва да се реши кой ще изпълни проекта. Разбрах, че има вече писмо от Община Велико Търново до областния управител, за да разреши да се направи проект за ремонт на прословутите съоръжения. Чакаме. Но изпускаме срокове. Толкова фирми намерих за изпълнението на ремонтите, но се отказват, когато разберат, че няма проект”, обяснява Стоянов.

Оказва се по думите му, че дървеният материал, от който са изработени парапетите на мостовете не е бичен и при забиване на пирони, за да се укрепят, след няколко години материалът се разцепва и разрушава.

„Изпуснахме миналата година, сега отново, защото ако бе готов идейният проект, веднага можехме да подсигурим нужния материал – акация. Дърветата по закон могат да се секат до 31 март. Остава на есен. Но така изпускаме и предстоящия летен сезон за туристите”, посочва още кметският наместник.

Така, дървените мостове над река Негованка, по живописната Еменска екопътека, която посещават хиляди туристи на година, включително и много чужденци, в последните две години и много румънци, са недостъпни. Поставени са указателни табели да не се минава по тях, защото са опасни.

„Станах кметски наместник през 2011 година. От 2012 година алармирам за това и правя опити за възстановяването им. Проектът струва 1500 лева, а ние толкова дадохме за указателните табели. А част от тях не са поставени, защото трябва да ги постави другата община”, заключава Стоянов.

Не стига и това, но преди две години при поредното посещение на туристи из района и по екопътеката са спипани крадци, които разбивали ключалките на автомобилите им и отмъквали всички документи, включително и дебитни карти. Това наложило в центъра на селото да се обособи паркинг. И благодарение на поставените камери за видеонаблюдение от преди години пък, няма вече подобни инциденти.

30 души са постоянните жители на Емен. Половината са англичани. От три години по „Местни инициативи“ в селото се асфалтират улици, защото са в окаяно състояние, а основен ремонт не е правен от преди 40 години. Така всяко лято с 15 000 лева населеното място се обновява. С тях цялостно се асфалтират около 200-250 метра пътища.

Кремена Крумова – Попова