Интервю Култура

Дукс Антика – героите на живата история

Тази година фестивалът Траянови врата предложи всички възможни трудности, Община Костенец не разполагаше със средства да поеме разходите по транспорт, настаняване и храна, така както е прието в средите на свободните реконструктори на история. „Ние решихме да инициираме събор на свободна воля и сме изненадани колко много възстановчици от колко много сдружения откликнаха”, сподели за Общинското радио

председателят на Дукс Антика Димитър Спасов. Едно пълнокръвно представяне на широк период от траките до втора българска държава развълнува силно посетителите на събитието. Династичен брак между български болярин и куманка бе сред акцентите на събитието.

„Жертваме съвремието, в полза на историческото си превъплъщение. В цивилния живот, единственото, което правим е да си осигуряваме някакви средства, за да ставаме все по-достоверни. Четем много, постоянно добавяме различни атрибути към нашето въоръжение и оборудване, като естествено се консултираме с историци и археолози, така че да бъде максимално добро представянето ни. Занимаваме се с най-различни занаяти, за да можем сами да си изработим оборудването. В моя случай – съпругата ми е керамик, аз се занимавам с кожа, имаме приятели ковачи, които коват нашите мечове и шлемове, имаме приятели, които ни изработват обувките – така сме затворили един кръг дотолкова, че можем сами, без да купуваме от специализирани сайтове, да отговорим на автентичността. Начинът по който произвеждаме тези вещи е напълно достоверен и се отнася към епохата, която представяме.”, разказва още Спасов.

По негови думи, на запад все повече и повече музеи и археологически атракциони се обръщат към сдруженията за възстановки, за да покажат не само оцелелите през вековете сгради и колекции, но и да „оживят” пространствата и да направят 100-процентово преживяването на своите посетители. Всички статистики в последно време доказват, че това има огромно отношение към приходите. Хората днес отварят кесиите си не само за вещи, а най-вече за преживявания и спомени. Историческият фестивален туризъм привлича посетители от най-високия кръг на платежоспособност. Те носят своята добавена стойност към обектите които посещават, местния бизнес, хотели и ресторанти. „Хората са разбрали, че това е начинът да си бъдат взаимополезни с асоциациите. За съжаление у нас, ние съществуваме въпреки държавата. Никой не ни обръща внимание или ако го направи, то ще да е за да ни попречат по някакъв начин. Все пак успяваме. Работим с малки общини, с музеи, с различни обекти и успяваме да се перборим и да вдигаме качеството”, категоричен е председателят на Дукс Антика.

Лято, изпълнено с безброй фестивали в страната и чужбина бе изминалото за възстановчиците. Никога не повтарят една и съща програма. Винаги има какво хората да видят, винаги има и с какво да си тръгнат. Приемат и нови възстановчици, които разбира се трябва да са готови да отсъстват, заради многобройните пътувания. Трябва да са готови да приемат една почти военна дисциплина, защото почти военен строй представя самото сдружение. „Отиваме някъде – строим си цивилния бивак, строим си лагера, през цялото време сме на линия, през цялото време репетираме, тренираме…. То си е казарма. И нашите момчета имат огромна разлика от своите връстници – тези, които поемаме още от училище. Те са изкарали един вид военна служба, страхотен плюс им е по-нататък както в отношенията с хората, така и в самоорганизацията. Те не само, че контактуват със занаятчии и разбират много неща за производството на стоките, но също така контактуват много с историци. Постоянно сме в различни дебати, постоянно се обогатява културата, сверяват се различни източници. Абсолютен е растежът им в това отношение”, коментира Димитър Спасов, председател на Дукс Антика.

Снимки: ДУКС Антика