Здравеопазване

Адриан Аврамов: Разговаряйте по-често и на един език с децата си

Във всяко училище да има психолог и педагогически съветник, за да работят с подрастващите и родителите им, призовава психологът Адриан Аврамов от център „Логос” към ДКЦ 1 във Велико Търново. Според него част от родителите не искат да чуят истината, че са се провалили във възпитанието на децата си и затова избягват контакта със специалистите в училище.

„Ние не искаме да слагаме квалификации или да ги обиждаме. Осъзнавайки проблема, често майките и бащите се връщат в кабинетите, за да го решим заедно”, разказва Аврамов. Според него днес около 90 процента от родителите не правят нищо градивно заедно с децата си. Те ги задоволяват материално и по този начин осигуряват спокойствието си. Дефицитът от контакт с тях кара подрастващите да влизат в друга зона на комфорт и често това е светът на виртуалното пространство. То крие много агресия и затова  не трябва да се ползва повече от час на ден, коментира психологът. Той съветва родителите да разговарят по-често и на един език с децата си. Защото бягството им в интернет е на път да квалифицира дигиталният хероин като диагноза.

 

Центърът за психологическо консултиране и психотерапия „Логос” към ДКЦ 1 във Велико Търново стартира проект за сътрудничество с Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Никола Вапцаров”. По време на първата среща с ученици от осми, девети и десети клас психологът Адриан Аврамов запозна подрастващите с основните аспекти на своята професия. Пред тях той показа, че психологията не е само сложни термини и теория, а и решаване на конкретни казуси на терен.

С разнообразни игри, тестове и занимателни тренинги известният великотърновски психолог заинтригува учениците. Темата на разговорите бяха семейните отношения. „В голяма част те са дисфункционални. Родителите не познават емоциите на децата си. Така те започват да търсят света на интернет, алкохола, наркотиците”, коментира Аврамов. Той сподели, че предстоят нови срещи с учениците от гимназията по жп-транспорт. След подписване на договор за сътрудничество с нея, срещите ще се превърнат в Дни на отворени врати, които ще се провеждат два пъти седмично. Част от учениците дават заявка и за индивидуална работа, която може да започне при съгласие на родителите.