Любопитно

Драгижево се утрои за ден

По документи, малко над 700 души е регистрираното население в лясковското село Драгижево. Тази неделя то събра три пъти повече посетители на първата за годината гаражна разпродажба.

От осем години британското семейство Ник и Ники Кинсън организират подобни базари всяка последна неделя на месеца. Въпреки, че първото за годината издание на гаражната разпродажба съвпадна с изборния ден, близо 2000 ентусиасти от цялата страна се стекоха в селцето, за да се включат в импровизирания селски пазар. Семейство Кинсън разказват, че тези алъш-вериши са изключително популярни в Обединеното кралство вече близо две десетилетия.  Когато се установили в България, решили да пренесат печелившата практика и у нас. По техни думи, атрактивната инициатива става все по-популярна сред българите, които се отличават като добри търговци и страстни куповачи.  За часове се „разграбват“ овехтелите вещи, дрехи и техника, закупени от Острова, а британското население в областта проявява жив интерес към антикварните и етнографски предмети с които търновските села са традиционно богати.

„Базарите са места, където можеш да се сдобиеш с екзотични британски деликатеси и чайове,“, разказват още семейство Кинси. По тяхно виждане селският пазар е стимулиращо явление, както от социална, така и от икономическа гледна точка. Той се превръща във един импровизиран форум, където с чаша кафе в ръката се създават приятелства, а и след цялото пазарене няма участник, който да си тръгне без някоя нова покупка или печалба.