Образование

До 2018 г. държавите от ЕС с рамки за признаване на неформалното и самостоятелното образование

До 2018 г. държавите членки на ЕС трябва да изградят рамки за признаване на неформалното и самостоятелното образование. Това каза евродепутатът Момчил Неков. Той и неговите колеги от Комисията по култура и образование Светослав Малинов, Богдан Здройевски, Богдан Вента и Сабине Ферхайен бяха на посещение в Гимназията по туризъм. По думите на Неков работодателите все повече търсят служители с умения, придобити извънучилищната система. Затова е необходимо валидиране на знанията, усвоени в среда, различна от класните стаи. „Трябва да преминем от теория към придобиване на умения. Да върнем блясъка на професионалното образование и в частност на дуалните паралелки, като привличаме бизнеса в учебния процес”, каза Момчил Неков

„Политиките на образованието са оставени на националните държави. Не можем да искаме онзи тип синхрон, какъвто имаме в други сфери, като екологията например”, подчерта Светослав Малинов.

По време на двудневната визита на евродепутатите в региона ще бъде направена равносметка на програмата „Еразъм”, ще се очертаят бъдещите й промени, ще се обсъди предстоящата реформа на Европейската младежка стратегия и по-доброто включване на културата в Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. , както и в новия Работен план за култура 2019 – 2022 г.

Областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, общинският съветник проф. Михаил Харалампиев, шефът на общинското образование Пенка Игнатова бяха гости на срещата на евродепутатите с училищни директор в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”.