Икономика Община

До 20 хил. лв. на месец пести Община Велико Търново с новото улично осветление

Над 20 хил. лв. по-малко плаща Община Велико Търново за улично осветление, след приключването на проекта „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление във Велико Търново“ на стойност 921 837лв,  финансиран по Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Обобщените резултати след  монтирането на новите LED осветителни системи, бяха отчетени днес на пресконференция.

Само за ноември 2022-ра година, консумираната електроенергия е намалена с повече от 14%, спрямо същия месец на предходната година, което е около 40-50 хил. киловат/часа по-малко, категоричен бе ръководителят на проекта инж. Ивайло Дачев. По думите му, в месеците декември и януари, тази разлика би била дори още по-значителна, заради значително по-късата светла част на деня.  „Ние започнахме подготовката по проекта през 2019-та година при цена на електроенергията от 15ст., а приключваме проекта при цена 1, 28лв., от които 50-60 ст. плаща Общината, тъй като разликата се поема от държавата, като компенсация за високите цени на електроенергията.“, обясни инж. Дачев.

Освен икономии на разходите за осветление, целта на проекта е и да се осигури безопасното движение на моторни превозни средства и пешеходци в тъмната част от денонощието. Подмяната на старото осветление с нови LED източници на светлина  бе реализирано в четири жилищни квартали – кв. „Бузлуджа“, кв. „Кольо Фичето“, кв. „Картала“ и кв. „Зона – Б“, с общо над 37 000 жители.

„Обновихме осветлението в най – заселените великотърновски квартали, а подмяната на уличното осветление с енергоспестяващо, значително олекотява и финансовото натоварване на Общината, така че това е един проект, който има широк обхват“, поясни зам.–кметът проф. Георги Камарашев. Той добави, че монтажните работи са напълно завършени и остават само някои административни дейности, за да бъде проектът  приключен окончателно, след което предстои и мониторинг, за да се докаже, че действително се постига икономия на електроенергия.