Образование

До сряда ще се работи онлайн с 95% от учениците

Тъй като голяма част от училищата използват дигитални платформи за обучение и електронни дневници, до сряда се очаква вече с 95% от учениците да се работи онлайн. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.
„Трябва да започнем на работим с максимален брой ученици. Нашите очаквания са още в понеделник да започнем с 90% от учениците, а в сряда – с над 95% от учениците”, заяви Вълчев.
„Тук не говорим за обучение в реално време. Говорим за обучение в електронна среда, което в първоначалния си вариант ще бъде за самоподготовка, упражнения с цел да нямаме загуба през това време, компенсаторно обучение“, поясни министърът.
„Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет. Не можем да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето“, коментира Красимир Вълчев.
„Подготвяме и механизъм за взаимопомощ. Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уеб семинари, видео връзки“, каза още министърът.
Той подчерта, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от първи до десети клас.
За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика.
„Ще въведем механизъм, при който, ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден“, каза още Вълчев.
По-рано стана ясно, че след като в страната беше въведено извънредно положение, яслите, детските градини и училищата затварят врати до 29 март. Само хранителните магазини и аптеките ще работят у нас.