Култура

„До първата сянка“ – втора книга с поезия на великотърновеца Александър Христов

Втора книга с поезия издаде великотърновският поет Александър Христов. Тя носи името „До първата сянка”. Писана е в последните 4 години. Едно от основните й послания е че всичко, което не приемаме, няма как до го опознаем, затова е добре да се опитаме да осветим онези сенки в нас, които пренебрегваме, да ги приемем, за да живеем добре с хората около нас.

„Името на книгата дойде от самите стихове. Доверявам се на подобни метафори появили се в стихотворенията ми и ги използвам в заглавие, когато прилягат на по-голям обем текстове. Първата сянка е израз на самото търсене, опит за отговор защо, как, кога започва всичко, коя е първата сянка, която оставяме след себе си, което идва, което ни очаква. Пътуване до нея. Коя е тя и какво ни предстои, тези отговори се променят в рамките на книгата”, пояснява поетът.

Александър Христов е завършил „Българска филология“ и „Литература и култура“ във ВТУ. В момента е докторант по българска литература. Отличен е от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2014). Печели първа награда за поезия (2018), втора награда за критика (2017) и поощрение за белетристика (2016) от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“. Носител е на наградата на Академическия съвет при ВТУ (2015) и на стипендията на Ректора (2017). Участва в научни конференции и сборници. Има публикации в „Кръстопът“, „Литературен вестник“ и др. Член е на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“. Негови стихотворения са включени в първия том на антологията за съвременна българска поезия „Зоната“ (2017) и в сб. „Протуберанси“ (2017). Автор е на поетическата книга „Крайпътна обител“ (2017), за която е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). „До първата сянка“ е неговата втора книга.

Кремена Крумова – Попова