Денят

До над 300 000 души достигна посланието „Пиши, когато стигнеш“

До над 300 хил. души достигна посланието „Пиши, когато стигнеш“ за месец, съобщават от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Преди всяка прожекция в повече от 30 киносалона в страната през декември бе излъчван краткият информационен клип на агенцията, който нагледно показва какви са опасностите от използване на мобилен телефон, докато се шофира. Инициативата се реализира в партньорство със Сдружение „Асоциация на българските киносалони“. От 4 декември 2019 г. до 2 януари 2020 г. видеото бе излъчено повече от 10 хиляди пъти на големия екран.

Видеото на ДАБДП е с продължителност 20 секунди и акцентира на последствията, ако отделим дори само за няколко секунди вниманието си от пътя, за да отговорим на важно за нас съобщение по телефона си. В това можеха да се убедят и зрителите в киносалоните във Велико Търново през изминалия месец.

По данни на МВР всяка четвърта тежка катастрофа у нас е само с едно превозно средство (т.нар. самокатострофирали). При тях са загинали 193 души и са ранени 2010 човека през 2018 година.

Експертите по пътна безопасност са категорични, че една голяма част от тях са претърпели инцидент заради отвличане на вниманието. Най-голям фактор за това е мобилният телефон. Затова Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовава – Пиши, когато стигнеш!