Здравеопазване

Доц. Пехливанов вече е част от екипа на ДКЦ –І във Велико Търново

Освен социално-икономически фактори, за пик в някакво заболяване причина може да е и резистентност на микроорганизма към определен антибиотик. Преди десетилетия триперът успешно се лекува с пеницилин, например, до появата на два нови щама, които не се повлияват от лекарството. Това сподели във Велико Търново доц.д-р Георги Пехливанов – републикански консултант по венерически заболявания. „През годините естествено има спадове и пикове на определени заболявания. В момента отново се появява триперът, който беше позабравен. Увеличават се и страдащите от атопичен дерматит. Вече 20 процента от случаите са в по-късна възраст. Тежко протичащите форми на псориазис се увеличават. Напоследък възникват и някои екземи от прекомерно къпане. При второ къпане за деня през зимата е препоръчително да се използва балсам, за да не се изсушава кожата на тялото”, коментира доц. д-р Георги Пехливанов. Той обясни, че до десетина процедури в  солариум, при чиста от образования кожа, са безопасни. Обременените с петна обаче трябва да внимават при използването му.

Видният медик е работил 38 години в Университетската кожна клиника към Александровска болница. Автор или съавтор е на повече от 100 научни публикации и пет учебника. Автор е на две монографии. Участвал е в повече от 60 международни форума. Не малък е и приносът му като доцент в Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет в София за повишаване квалификацията на десетки медици на научно ниво.

 Като гост-специалист на ДКЦ-І в старата столица доц.д-р Георги Пехливанов ще преглежда, лекува и консултира пациенти с проблеми в областта на общата клинична дерматология и венерология след предварително записване на тел  062/  62-19-60.