Политика

Доц. Милен Михов: Необходим е държавен контрол в университетите

„И в Министерството на образованието и наука и в парламентарната Комисия по образование има ясното разбиране, че в определени случаи академичната автономия е достигнала форми, които се разминават със същността на автономията. Свидетели сме на случаи на феодализация във висшето образование, когато едни или други ръководства управляват в разрез със законите”. Това заяви на пресконференция търновският депутат от „Обединени патриоти” доц. Милен Михов. По негови думи игнорират се разпоредби на законите за обществените поръчки, публичните средства, трудовото законодателство, финансовата дисциплина. Според народния представител необходим е държавен контрол в университетите, а механизмът може да се въведе чрез промени в Закона за висшето образование. „Има два подхода, за да се гарантира контролът на държавата. Може да се раздели академичната от административната власт, като административната част се управлява от лице, назначено от министъра на образованието.  Може да се засили и самостоятелността на отделните елементи в управлението. Сега ректорът е едновременно и председател на Академичния съвет, той е и работодател и материално-отговорно лице”, обясни доц. Михов.

„Слабост на системата е, че значителният финансов ресурс отива преди всичко за хабилитираното тяло, а младите асистенти и учени на практика започват своята  академична кариера със заплати, в някои случаи по-ниски от тези на учителите”, каза народният представител.

Процедурата по изработване на промените в Закона за висшето образование ще започне през месец септември – октомври. Очаква се измененията да бъдат факт през 2019-а, която е изборна, тъй като изтича редовният мандат на всички ректори.