Политика

Доц. Иво Инджов: Новото Народно събрание се очертава като парламент на промяната

„Независимо колко дълъг ще бъде животът на 45-ото Народно събрание, то се очертава като парламент на промяната, за която гласуваха  българските избиратели“. Това заяви пред Общинското радио Иво Инджов, доцент по журналистика във Великотърновския университет и експерт по политически комуникации.

„Видяхме категорични политически заявки за промяна на законодателството. Представителите на новите политически сили, на партиите от протеста  говорят свободно, без да спазват някакви строги ограничения в политическия си изказ, говорят цветно  и обещават да наблюдаваме интересен парламентарен живот, независимо колко дълго ще изкара този парламент“, каза доц. Инджов.

По негови думи на база речите на политическите лидери и на заявки преди днешния ден може да се очаква, че ще има опит за създаване на правителство от страна на „Има такъв народ“ с подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ в по-тесен формат, подкрепен и от БСП, и от ДПС.

„Дали ще имаме правителство, е отделен въпрос. Но виждаме, че някои от разделителните линии  започнаха да избледняват. От изказването на представителя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов  стана ясно, че засега формацията се отказва от едно от ключовите си искания за мажоритарни избори, защото няма мнозинство. Опозиционните партии се обединиха  около две-три основни неща, макар че ги формулираха по различен начин. Първото е промяна на Изборния кодекс, която да даде възможност за прозрачни и честни парламентарни избори, като се създадат различни процедури  на много по-широк кръг хора да гласуват – най-вече на българите в чужбина. След това нови по-смислени мерки за борба с коронакризата – преди всичко създаване на условия за масова доброволна ваксинация, включително и предприемане на действия за реално компенсиране на хората от малките и средните бизнеси и на гражданите, които са потърпевши от социално-икономическите изражения на пандемията“, отбеляза университетският преподавател.

Сред първите политически намерения на  опозицията доц. Иво Инджов открои ремонта  на закона за съдебната власт, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, освобождаването на Гешев и на Цацаров. „Дали ще се стигне дотам, дали ще има време този парламент да предприеме такива действия – не е сигурно. Но е сигурно, че партиите на протеста най-вероятно и с подкрепата на БСП ще ремонтират Изборния кодекс, което е цел номер едно на този етап“, посочи експертът по политически комуникации.

 

Снимка – Фейсбук