Политика

Доц. Иво Инджов: ИТН рекетира своите потенциални партньори

„Начинът,  по който „Има такъв народ“ се опитва да привлече подкрепа за себе си, е контрапродуктивен. Те казват – или одобрявате нашите министри, или отиваме на трети избори. Един вид рекетират своите потенциални партньори. Така не се прави. „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“   не искат свои министри, но имат обоснована критика към част от министрите, предложени в  проектокабинета“, каза пред Общинското радио политологът и преподавател във Великотърновския университет доц. Иво Инджов. По негови думи  контрата остава в ИТН. „Те са длъжници пред българските избиратели, които подкрепиха партиите на промяната, но също така и пред своя електорат. Да не говорим, че нямат все още програма за управление, имат някакви програмни намерения и затова е резонно искането на трите партии, които се очакваше да ги подкрепят – да имат  писмени споразумения с тях“, допълни доц. Инджов.

Според политолога ИТН не дават сигнали, че възприемат критиките към най-уязвимите си предложения. „Колкото повече говорят кандидатите за министри на ИТН – толкова повече се нагнетява напрежението. Няколко човека с изказвания в публичното пространство през последните дни показаха, че категорично не са подготвени за големите отговорности, които лежат върху плещите на едно правителство на промяната.  Не съм оптимист, че в близките часове, най-късно до сряда, ще бъде постигнат компромис и най-спорните фигури от проектосъстава на  правителството ще бъдат оттеглени и  заменени с други“, коментира университетският преподавател.

Доцент Инджов смята, че вероятността за нови предсрочни парламентарни избори нараства с всеки изминал час. „Но нека  не предопределяме хода на събитията, защото може в последния момент да надделее разумът – имам предвид ИТН да оттеглят най-спорните си кандидатури и да предложат форми на споразумение с всяка от политическите сили, които ги подкрепят“.