Политика

Доц. Иван Лазаров: Политическото говорене на новите депутати е повече от разочароващо

„Това, което може да се каже за народните представители от 45-ия парламент, важи и за всички останали предходни парламенти от 1990 година насам. Обикновено политическата реч на депутатите не изразява особени идеи, а е по-скоро понякога гаменска, ежедневна, простовата и произлиза от конюнктурните интереси на съответните политици, които говорят. Изключително рядко явление е да се чуят  смислени идеи, поднесени цветно, разбираемо и  готови да намерят разпространение и прием сред обикновените хора. Трябва да призная, че това, което чуваме ежедневно от радиото, в интернет, телевизиите – е повече от разочароващо.  Нито онези, които бяха номинирани като умове, дошли от Запада да просветят заспалите българи, да ги вдигнат нагоре, нито речта на световните шампиони, на икономически успелите българи успяват да развият сериозни идеи. Затова говоренето им минава покрай ушите на българите, не докосва техните умове и сърца и заминава в небитието“. Това заяви пред Общинското радио историкът доц. Иван Лазаров в коментар – мерят ли приказките и поведението си новите депутати.

Как липсата на диалог между политическите формации ще се отрази на очакваната след един месец  нова предизборна кампания?

„Диалогът предполага разбиране от двете страни, а тук имаме само челни сблъсъци като на две рогати добичета, които се блъскат и не искат да отстъпят. Политиката не е разбирането за това, че трябва да победиш и да повалиш врага и да получиш пълна доминация над него. Политиката – това е изкуството на възможното.  Има стара сентенция, която казва, че политиката не е изкуството на максималното, не е също така изкуство на реалното, защото реалното също предполага компромиси, а политиката е изкуство на възможното. Точно това не искат или не могат да разберат нашите депутат. Затова тяхната реч, която слушаме не само от трибуната на парламента, но и по всички средства за масова комуникация е повече от конюнктурна и не може да бъде окачествена като очертаващи перспективи. Затова в предстоящите събития, които ще трябва отново да преживеем, аз съм убеден, че тази вербална конфронтация ще продължи за сметка на българските национални интереси“.

Според социологически проучвания съотношението на силите в Народното събрание няма да е по-различно при предсрочен вот. Каква е Вашата прогноза?

„Не мога да давам прогнози, защото не съм баба Ванга, нито нейният пророк Нешка Робева, но смятам, че всичко, което видяхме на изборите на 4 април – ще бъде повторено в една малко по-различна количествена характеристика и през новите парламентарни избори, които са неизбежни според мен. Така че отново ще видим липсата на възможности да се съставят устойчиви мнозинства, които да вземат правилни, рационални решения. И това е така, защото псевдоидеологическите митологеми, които споделят отделните партии, са взели връх над рационализма.  Като пример ще посоча Германия, която при последните парламентарни избори беше в качествено нова ситуация, в която нито традиционните консервативни партии, нито социалдемократите имаха мнозинство, но, ръководени от интересите на Германия, християндемократическите партии се споразумяха със своите отколешни противници социалдемократите  и преговаряйки 4 месеца – те подписаха споразумение, което се спазва и позволи на Германия да има политическа стабилност в критични ситуации, каквито бяха предизвикани от масовата пандемия, от инвазията на множество мигранти от Азия, Африка и т.н. Така че лично за мен няма да бъде изненада, ако все пак някой прояви разум и чрез този разум  се създадат устойчиви мнозинства, които да могат да изведат България от ситуацията, която в момента не е никак благоприятна както за развитието на България, така и за социално-психологическата устойчивост на българския народ“.

Според доц. Лазаров някакви централни теми едва ли могат да бъдат лансирани при нова предизборна  кампания,  защото „единствената цел на кандидат-депутатите е да бъдат избрани и често пъти при тях популизмът във всичките му форми ще вземе връх. Няма да има идеи, които да останат в историята“.

 

Снимка – Фейсбук