Здравеопазване

Доц. Ангел Кунчев  одобри препоръчаните ограничителни мерки в област Велико Търново

Да се ограничат масовите събирания, включително и общински празници на територията на област Велико Търново, отново препоръчва на местната власт Областният кризисен щаб за борба с К-19. Днес той проведе работна среща с участието на доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Но всяка община има възможност и капацитет да направи организация на открито на събития, като ги проведе според разписаните в заповедта на здравния министър правила, коментира д-р Евгения Недева – директор на РЗИ.

Област Велико Търново е в червената зона по заболеваемост от К-19. Добрата новина е, че в последните дни няма рязко увеличение на случаите. Четири са регистрираните огнища – три са в детски заведения и едно в голяма фамилия. Разкритите ковид легла в болниците в областта са 239. От тях 219 са за пациенти в неусложнено състояние. 4 легла са предвидени за боледуващи до 18 години, 20 са интензивните. 199 са хоспитализираните пациенти с К-19 към момента. От тях 14 са на интензивна терапия. Хоспитализираните деца са 8, от тях 6 се лекуват в областната болница, сочат последните данни.

Много добра координация между Областния кризисен щаб за борба с К-19 във Велико Търново, РЗИ и останалите институции отчете на срещата в старата столица доц. д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че болничната система в региона е адекватно подготвена и има готовност при необходимост за преструктуриране. Според него причините за високата заболеваемост с К-19 в област Велико Търново са комбинирани. От една страна е големият туристически поток, а от друга завръщащите се от чужбина наши сънародници. В момента заболелите са повече млади хора, но част от тях идват в критично състояние, без осигуровки и струват доста на лечебните заведения. Доц. Кунчев коментира, че през последните дни интересът към ваксиниране срещу К-19 нараства. Има достатъчно количества и на желаещите ще бъдат поставени необходимите дози. 15 са ваксинационните пунктове в старата столица, като 16-я е на път да се организира.

Ако има необходимост, в държавата ще бъдат въведени и единни ограничителни мерки. За прилагането им трябва да бъде приет и бюджетът, за да може да се ползват и компенсационните механизми. Процесът обаче е много динамичен и не винаги се покрива с очакваните прогнози.