Политика

Доцент Милен Михов е кандидатът на ВМРО за кмет на Община Велико Търново

Доцент Милен Михов е кандидатът на ВМРО за кмет на Община Велико Търново. Той е областен председател на политическата организация, бивш зам.-председател на ВМРО, народен представител  в 43. и 44. Народно събрание. Листата за общински съветници по негови думи още не е окончателно подредена и утвърдена. Със сигурност на челните места ще бъдат настоящите съветници Евгени Коев, д-р Юлия Тонкова и Деян Куздов. Сред номинираните са Йордан Грозданов, проф. Мирослав Гълъбов, сегашният кмет на Самоводене Стефан Мъглов и полковникът от резерва Евгени Пенчев. ВМРО ще участва в предстоящите избори за местно самоуправление във всички общини на областта. Ще има свои кандидати за кметове освен във Велико Търново, в Горна Оряховица и Лясковец, където ще се яви самостоятелно.  В Златарица за кмет е номиниран управлявалият три мандата Пенчо Чанев. Той ще разчита на подкрепа от широка коалиция.

„В предизборната  кампания ВМРО влиза със самочувствието на хора, които винаги са били в общината със своето лице и под старата изпитана форма местни, свестни и известни. Листата ще бъде позната и достоверна с широко гражданско участие.  В нея няма наемници и парашутисти“, заяви на пресконференция доц. Михов.

Според него през последните 4 години Община Велико Търново сериозно изостава в реализирането на важни проекти, свързани с интегрирания градски транспорт, строителството на двата моста под Царевец, Конгресния център в района на Старото военно училище, не е решен проблемът с паркирането.

Грижата за населените места е сред акцентите в предизборната програма на кандидата за кмет. „През последните години се забелязват интересни демографски процеси на завръщане на градско население към по-малките населени места. Процесът поставя въпроси за комуникацията, урбанизацията и създаването на условия за младите семейства да живеят в по-екологична, добра среда, а предвидените в бюджета средства за тази година са крайно недостатъчни. От планираните 1 млн. лева само половината са гарантирани за кметствата и останалите населени места, останалите са за инфраструктурни обекти  при евентуална продажба на общинска собственост. Затова предлагаме   увеличение на средствата за  населените места в следващия бюджет“, каза доц. Милен Михов.

Като лична кауза той си поставя да изпълни идеята от края на миналия век за създаване на кметство Стария град. Според него статута на Велико Търново като историческа и духовна столица на България се поставя под въпрос без тази административна единица.

Изработване на 4-годишна инвестиционна програма с дългосрочен ангажимент към гражданите и населените места за инвестиции в конкретни обекти и дългосрочно планиране на инвестиционните проекти по европейски програми, както и създаване на две нови общински програми, са още сред приоритетите на ВМРО. Първата програма е наречена Програма за военнопатриотично образование в средните училища и ще се реализира съвместно с Националния военен университет, а втората условно е озаглавена „Вяра за всеки“, като се предвижда тя да се осъществява в партньорство с Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В предизборната платформа са записани още предложения за увеличение на средствата във фонд „Ин витро“ от 70 хил. на 100 хил. лева, стимулиране на раждаемостта с еднократна финансова помощ от общинския бюджет, мерки за борба с наркоманиите и агресията сред подрастващите.

„Тези избори ще бъдат сериозен сблъсък на икономически и корпоративни интереси. Ще бъдем свидетели на умален вариант на сглобката, която виждаме в държавата. Под формата на граждански алтернативи ще се лансират представители на икономически групировки с определен бизнес интерес в общината. Задкулисните сделки ще направят така, че политически несъвместимости ще се явят с общи кандидатури“, прогнозира доц. Милен Михов.