Здравеопазване Поминък

Всички домашни прасета вече ще бъдат регистрирани

До 26 август трябва да се представят всички протоколите за дезинфекция и санитарно прочистване на дворовете в населените места на страната, в които са се отглеждали домашни прасета. Целта е получаване на финансовата подкрепа от 300 лева за стопанство. Отговорността на това е кметът на населеното място и ветеринарният доктор, посочи днес министърът  на земеделието и храните Десислава Танева. Тя  проведе национална среща във Велико Търново с областни управители, кметове, представители на контролните органи за борба с Африканската чума по свинете /АЧС/ като МВР, Агенция по храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Очертани са краткосрочни и средносрочни цели. А именно всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в стопанство с каква големина, за в бъдеще да се отглеждат с мерки за биосигурност и да са регистрирани. Както и в развъдниците. БАБХ е подготвила информационни бюлетини, които до десетина дни ще бъдат раздадени по места”, поясни Танева.

Целта е и да се намали популацията на дивата свиня в природата. Да се сведе до 0,3 единици на 100 хектара. Сега дивечовият запас е 2,5 единици на 100 хектара. По-рано ще се открие ловният сезон и ще се закрие по-късно, с цел депопулация на дивата свиня на територията на страната. Към този момент 45 диви животни са с положителна проба на АЧС.

Шест са засегнатите от вируса индустриални свинеферми до този момент. Няма риск за околната среда при загробването на животните по места, успокоиха от Министерството на околната среда и водите. Над 40% е общото потребление на свинско месо у нас, задоволено от родния производител.

Предполага, че ще намалее до 30%.  Но цените ще се вдигат в световен мащаб, поясни още Танева.

    

Кремена Крумова – Попова