Денят Култура

Документална изложба „Победа и…погром. Величие и…падение”

Фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война 1914 – 1918,  откри Държавният архив във Велико Търново. Експозицията е подредена във фоайето на РНБ „Петко Р. Славейков” и ще остане отворена за посещение до 11 ноември. Тя се организира от ДА „Архиви”. Чрез архивни материали от Националния архивен фонд и от фондовете на 24 архива в страната се проследяват разгръщането на бойните действия, животът на военнослужещите на фронта и краят на войната. „Акцентира се на малкия човек в голямата война, на делниците и на празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници”, поясни директорът на Държавния архив в старата столица Боряна Маринова.

Показани са ценни документи, сред които тайната конвенция на България и Германия за влизане на България във войната на страната на централните сили, укази на цар Фердинанд, бойният дневник  на ген. Владимир Вазов, от който са взети цитатът и заглавието на изложбата „Победа и…погром. Величие и… падение”.

„Приносът на Държавен архив –  Велико Търново са документите, които сме експонирали в оригинал. Те са от нашите  фондове и са постъпили като дарения от граждани”, каза Маринова. Сред изложените фотоси са снимки на участниците във войната Тодор Христов, Сава Събев, д-р Игнат Игнатиев, Георги Петков, военна фотография на участниците във войната от Дебелец, снимки на Йордан Стойчев Гецовски сред бойни другари, на артилеристи от Второ планинско отделение и Седма дивизия, скица на Солунския участък от фронта, снимка и грамота на Йордан Кулелиев, дневниците на Тодор Христов, водени в периода 1915 – 1918 година.