Култура

Документален филм учи как да не се хвърля Черно море на вятъра

Документалният филм „Море на вятъра” ще бъде прожектиран днес от 19,00 часа в НЧ „Искра”. Лентата запечатва първото морско уиндсърф предизвикателство в България. В него националният шампион по уиндсърф Илияна Стойлова и балканският шампион по уиндсърф Йоан Колев изминаха по вода разстоянието от с. Дуранкулак до с. Резово, равняващо се на 300 км.

Ентусиастите направиха прехода през  2018-а, за да привлекат общественото внимание към нарастващото замърсяване по Черноморието. От 18 до 20 септември миналата година  те прекосиха източната граница на България по вода с помощта  на силата вятъра и човешкия дух.

Продукцията  е с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов и продуцент Атанас Куцев. Сюжетът включва и морските биолози Димитър Беров и Велизара Стоилова.  Те представят различни изследвания, свързани със замърсяването на водата. Това е първата българска лента, която засяга проблема за пластмасовите отпадъци край морския бряг– мястото, където Илияна и Йоан тренират. Те забелязват тенденция за увеличаване на замърсяването през последните 6 години. Така се ражда идеята за спортното предизвикателство WIND2WIN Challenge и за късометражен документален филм.

Тази година 30-минутната продукция „Море на вятъра“ стартира турнето си из страната. През месец август лентата бе прожектирана на 13 места по родното Черноморие. В летните месеци са организирани и три почиствания по крайбрежието.

Над 150 души се включиха в кампанията. Събрахме 2,5 тона отпадъци. За сравнение само река Дунав влива в Черно море 3 тона боклуци дневно.През есента продължаваме с представянето на филма в България. Имаше 2 прожекции в столицата през септември, вчера бяхме в Трявна, а днес ще сме  в НЧ „Искра“ във Велико Търново“ ,обясни  Илияна Стойлова.

Следваща спирка от маршрута им е Шумен, където продукцията ще бъде представена утре.

 

Диана Колева

Снимки: Уебсайт WIND2WIN