Образование

Докторантските стипендии да се изравнят с минималната работна заплата, настояват студентските съвети

Три предложения са внесли представители на студентските съвети в Министерството на образованието и науката. На среща със служебния министър проф. Николай Денков те са настояли първо за увеличение на докторантските стипендии. „Сумата от 500 лв. е абсолютно недостатъчна за издръжка на човек, но предвид, че няма редовен кабинет тя ще бъде увеличена с 50 лв. Считаме тази начална стъпка за добра, но ще продължим да се борим докторантските стипендии да се изравнят с минималната работна заплата“, коментира пред Общинското радио председателят на Студентския съвет във Великотърновския университет Александър Узунов.

По време на срещата е обсъдено още увеличение на всички студентски стипендии с 10%, както и намаление на лихвения процент на студентските кредити от 7% на 3%. „Считаме, че лихва от 3% ще засили интереса към студентското кредитиране и ще създаде по-изгодни условия за студентите“, поясни Узунов.

По негови думи акцент в разговора  е била и темата за ремонта на студентските общежития. „Надяваме се финансирането на програмата да продължи. Във Велико Търново от 1 ноември ще започне настаняването в обновения Блок 1, след което ще кандидатстваме за реновиране и на Блок 3“, каза Александър Узунов.