Денят Политика

Добруването на жителите – основен приоритет на новия областен управител адвокат Людмила Илиева

„Приоритет на всеки областен управител трябва да бъде добруването на жителите“. Това заяви при официалното си встъпване в длъжност новият губернатор на Велико Търново адвокат Людмила Илиева. Сред основните си задачи тя открои подобряването на качеството на живот на гражданите, на икономическото им благосъстояние, образованието на децата, създаването на безопасна екологична среда, на сигурност и неприкосновеност на личността и имуществото.

Илиева съобщи, че в следващите седмици влиза в серия от срещи с представители на всички държавни структури на локално ниво, както и с представители на органите на местното самоуправление – кметове и кметски съветници.

Тя отбеляза, че днес е разговаряла с вицепремиера и министър на околната среда Борислав Сандов. „С него си подадохме ръка за съвместна дейност във връзка със сериозните и наболели не само за областта проблеми, като опитите за кариера  в  Самоводене, незаконното сметище на територията на  Леденик и не на последно място казуса „Кроношпан“. Сандов беше запознат с въпросите.  Поставихме добро начало на това да се намери баланс между интереса на гражданите и икономическите интереси, защото всички сме наясно, че специално „Кроношпан“ създава работни места, дава икономически продукт и в общината, но в същото време не трябва да се допуска неговата дейност да причинява щети в бъдеще. Търновчани трябва да имат чист въздух, децата на Велико Търново трябва да растат в абсолютно безопасна среда“, каза областният управител.

Людмила Илиева се ангажира да следи изпълнението на новите решения на областния щаб за борба срещу разпространението на коронавируса. По нейни думи комисията ще бъде свикана в най-кратък срок, като на първата среща ще бъде обсъдена възможността за въвеждане на зелен сертификат при влизане в Областната администрация с цел превенция и персонална защита на служителите. „Трябва всеки гражданин да осъзнае личната си отговорност и ангажимент, защото,  ако продължават да не се спазват елементарните правила, до болка повтаряни –  маски, дистанция дезинфекция, каквито и рестрикции административно да се прилагат – те няма да доведат до желания резултат.  Призовавам жителите на областта да бъдат по-отговорни към себе   си, към близките си, защото е изключително неприятно  и болезнено и с трайни последици, когато вирусът те споходи или членове на семейството си отидат“, допълни Илиева.

На журналистически въпрос –  ще инициира ли срещи  с отговорните институции за завършването на някои инфраструктурни обекти в региона – тя отговори: „Вече се чух с някои от депутатите и имам уговорка да направим срещи, за да може с общи, координирани и насочени към правилното място действия  – да постигнем  по-бърз и качествен  резултат“.

На този етап няма заповед за освобождаването на зам.-областните управители Станислав Николов и Габриела Шилкова и назначаване на нови. Очаква се заместниците на адвокат Илиева да бъдат отново двама.

Досегашният служебен губернатор на Велико Търново Георги Гугучков благодари  на колектива  и изрази надежда, че се е справил с поставените от него три задачи – Областната администрация да продължи своята дейност, без да се влияе от смяната на управителя, прилагането на мерките срещу разпространението на Ковид-19 и провеждането на изборите при нормални условия.